03 Egri kirándulás

Egri kirándulás

Eger nem csak egy szerkesztést ér meg, a városban érdemes eltölteni pár napot vagy még többet. Barokk hangulata nagyon megfogja az embert. készítsük el a lent látható bal oldali képekből a jobb oldalit

Kezdésnek a fenti képen a felhők helyett tegyünk be egy mintázatot. Ekkor valahogyan kijelöltük a felhőt, égboltot, majd a kijelölést megfordítva átvinni a várost egy új rétegre. Létrehozni egy új réteget a mintázattal, és ha megfelelő a sorrend akkor fent látszódik a mintázat, alul pedig a város.

A következő képekkel a következő feladatokat végezzük el:

 1. Kép, szedjük le a csatornatetőt, két feliratot a kép jobb, bal oldalán, a lépcsőt és a lámpát.
 2. Az egri várat sokan látogatják, készítsünk egy olyan képt, ahol egy turista sem látszódik.
 3. A líceumos képnél, szedjük le az udvar kövezetét, és egy második rétegen hozzunk létre felhő mintázatot a meglévő képen lévő mintázat felhasználásával.
 4. A dobótéri képnél a templom legyen csak egy tornyú.
 5. A Dobótéren lévő Gárdonyi Géza szobra mellé tegyük rá Colombo szobrát.
 6. És végül készítsünk egy montázst az egri képekből a mintához hasonlóan.

03 Egri kirándulás

A mai napon egyszerű képretusálásokat végeztünk, mely során az alábbi dolgokat gyakoroltuk.

 • Hogyan kell a kijelölt képet egy másik rétegre tenni? Kijelölöm Ctrl+c majd Ctrl+v és egy új rétegen fog megjelenni.
 • Hogyan lehet apró dolgokat eltüntetni? Kijelölöm, vagy körbejelölöm kitörlöm és a hátterét visszaszerkesztem. Vagy kijelölöm és tartalomérzékeny kitöltés. Vagy Klónozó bélyegzővel kijavítom a képet.
 • Ha van egy minta amit szeretnék használni nagy méretben, akkor átviszem egy új rétegre, és ott kitöltöm több lépcsőben a tartalomérzékeny kitöltést használva az egész réteget.
 • Ha le kell szedni egy tornyot, akkor megpróbálom a meglévő képet úgy átalakítani, hogy vagy a tetőt másolom odébb, ami a torony mellett van, vagy ha elég csak egy tárgyat (fát, másik épületet, oszlopot, hirdetőtáblát elé másolok)
 • Ha kell egy másik képről egy képrészlet nekem, akkor törekedjek arra, hogy egyforma méretű legyen a két kép, az amire tenni akarom, és az amit tenni akarok, átküldöm rétegként. szükség esetén lehet, hogy kell kép, szín és fénykorrekciókat is elvégezni az új rétegen.

Montázs esetén egyszerű a dolgom, ha nincs minta, akkor használom a kreativitásomat, és kitalálom, melyik képről mennyit másolok át, majd képet váltok, klónozó bélyegzővel új mintát választok és rajzolom az új képet tovább. Ha szeretnék fekete fehér verziójú képet is, az legegyszerűbb, ha az adott képet egy új dokumentumba fekete fehérként is tárolom, és ekkor onnan veszem a klónozó bélyegzővel a mintát.

“Mindig mentek, nem csak a végén, mert az áramszünet bármikor jöhet, ő nem fog szólni”