09 Maszkok, Betűk, effektek

A mai alkalommal a maszkolás alapjait nézzük át. Kezdésként hozzuk létre az itt látható képeket. A nagyobb szöveg itt található:

Eger megyei jogú város az Észak-Magyarország-régióban,
az Eger-patak völgyében, a Bükk-vidék délnyugati szélén;
Heves megye és az Egri járás székhelye.
A 2011-es népszámlálás adatai szerint
Észak-Magyarország második legnépesebb városa.

Nyissunk meg egy rétegen egy egri képet, majd adjunk hozzá szöveget, kezdésnek elég az “Eger” szöveg, természetesen a nagyobb szöveggel is ugyanúgy működik.

Legyen az aktiv réteg a háttérkép, majd a ctrl gombot nyomva tartva kattintsunk a szöveg réteg T betüjére, ekkor kijelöli a szövegnek megfelelő kijelölést. Ha az ellentéte kell akkor csak meg kell forgatni a kijelölést.

És lent a réteg panelen a lukas téglalapra kattintva a képhez adunk egy maszkot. Ekkor a nem kijelölt rész eltűnik.

Az árnyék egyszerű: lemásoljuk a szöveget tartalmazó réteget, majd ott jobb egérgombbal előhozzuk a heji menüz és ott választjuk a raszterizálás opciót. Ekkor a szövegünk nem lesz módosítható, hanem képként tudjuk tovább szerkeszteni. És a megfelelő állásba kell alakítani )megdönteni, elforgatni, lekicsinyíteni, ezt a szabad alakítással tudjuk elvégezni)

ha a betű alakzat rétegen előhozzuk a réteg beállítása menüt, akkor ott tudunk adni keretet, szegélyt, kitöltést, árnyékot az egyes rétegeknek, ezeket keverhetjük is.

Az effektek is egyszerűek, kijelöljük a képet, vagy egy részét, és akkor kiválasztjuk a filter menüből a nekünk megfelelő effektet. Ekkor megjelenik egy ujabb ablak, ahol az adott effekt további beállításait változtathatjuk meg.


09 Maszkok, betűk, effektek

Ha van egy képünk, és szeretnénk rajta betű alakzatot kijelölni, akkor csak kiválasztjuk a kép réteget, ő legyen látható és az aktív is, majd CTRL+kattintás a szöveg rétegre. Ekkor megjelenik a szöveg kijelölése, ezt megfordithatjuk ha szükséges. Ha megvan a szükséges kijelölésünk, akkor a réteg panelen csak kattintsunk a lukas téglalap ikonra, és ekkor hozzáadunk egy maszkot a képhez. A maszkot utólag tudjuk változtatni, vagy hozzáadunk, vagy elveszünk belőle a megfelelő szín kiválasztásával, és az ecset használatával. Az effekteknél csak kijelöljük a képrészt és kiválasztjuk a menüből melyiket szeretnénk, ekkor egy újabb ablakban tudjuk testre szabni az adott effektet.