01 A retusálás alapjai

  1. feladat, paintben nyissuk meg a bérházas képet, és javítsuk ki a kép felső részét, szedjük le a fát, és a táblát is.
  2. feladat, photoshop programban oldjuk meg az 1. feladatot.
  3. feladat, az alpokos képről szedjük le a padot.

Ezen az órán megismerkedtünk a képszerkesztési alapismeretekkel. Fájlformátumok: mindig célszerű PSD be menteni, majd ha kell ebből mentés másként a kívánt formátumban. Mindig mentsünk (2-3 percenként) nehogy elveszítsük munkánkat.

Munkakezdés előtt célszerű az adott rétegből másolatot készíteni. Mindig másoljuk le az eredeti képünket egy új rétegre, nem baj ha van másolat. ha nagyobb a feladat, akkor célszerű fázisonként is elmenteni az eddig elért állapotot, a régebbit pedig törölhetjük.

A feladat megoldásakor és ez igaz az egész tanfolyamra, nincs megoldóképlet, nekünk kell kitalálni melyik eszközzel tudjuk az adott retusálást elvégezni.

Ha az adott objektumot le kell venni a képről, akkor a hátteret nekünk kell visszaszerkeszteni. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy mi lehet ott a háttérben. A bérház esetén a fát könnyű leszedni, mert a kerítés van mögötte, feljebb pedig a fal. Így azt nekünk vissza kell szerkeszteni, azaz oda ahol a fa van falat kel rajzolnunk.

A pad leszedésekor több részletben dolgozzunk, előbb nagyítsunk a képre majd végezzünk pár javítást, utána nézzük meg hogy mutat az egész képen, ezzel megláthatjuk, hogyan fog kinézni a munkánk.

Mint látjuk a retusálás nem nehéz feladat, csak nekünk kell kitalálni hogyan rajzoljuk vissza a hátteret. Később előfordul, hogy egy jobb eszközzel hamarabb is végezhetek.

01 A retusálás alapjai:

Ha megnyitottuk a képet, másoljuk le a réteget és az így kapott rétegünket kapcsoljuk ki, nagyobb munka esetén célszerű fázisonként új másolatréteget létrehozni. Dolgozunk pár órát, és valamit már régen kiszedtünk a képről, és ekkor???, ekkor átmásoljuk a másolatrétegből az adott részt. Mindig mentsünk. A klónozó bélyegző működése egyszerű. kiválasztjuk az adott képrészt, ahonnan másolni akarunk majd az alt+kattintással mintát veszek, ahová másolok, oda innen kerül majd minta. Mindig használjunk több mintát a javítandó rész mellől, mert különben nagyon látszódni fog a képen, hogy ismétlődik a minta. Azért is célszerű több mintát használni mert ekkor tudjuk ezeket cserélgetni, és azért jó a javítandó rész mellől venni a mintát, mert akkor a színek hasonlóak lesznek, és nem fognak elütni annyira. Igaz ezeket utólag is tudjuk javítani.

Be the first to comment

Leave a Reply